Blog 9 – Autisme, je ziet er niets van…

Via LinkedIn werd mijn interesse de afgelopen week gewekt in het blog van Mariska van Dasselaar. Zij beschrijft hierin hoe ze vaak overschat wordt, omdat ze er niet autistisch uit ziet. Ik kom dit soort verhalen steeds vaker tegen. Veel mensen hebben iets, wat je niet aan de buitenkant kunt zien. Autisme, je ziet er soms niets van… Dat betekent niet dat je er geen hinder van ervaart.

Maar waarom spreekt dit “er niet autistisch uit zien” mij zo aan? 

Ik ben ook zo’n autistische vrouw, waar je niet direct iets aan ziet. Het labeltje hangt niet uit mijn trui, de stempel staat niet op mijn voorhoofd, maar ik héb wel autisme.

Dat weet ik pas sinds een paar jaar en ik ben nog steeds aan het onderzoeken wat nu beter passend is voor mij. Ik kan je vertellen dat dat super lastig is als je het grootste deel van je leven “normaal” hebt geleid. Daardoor ben ik nog enkele jaren doorgegaan op dezelfde manier, want dat was wat ik kende.

Overschatting

Wat Mariska in haar blog beschrijft, lijkt enorm op hoe ik het ervaar. Met een duidelijk verschil dat ik natuurlijk geen schrijver ben en dat ik nog midden in het proces zit van ontdekken wat míj́n grenzen zijn, wat ik écht aankan en hoe ik dat kan gaan vormgeven. Maar wat zij vertelt over altijd maar (onbewust) camoufleren klinkt bekend. Hoe groot de kans op een mooie baan is, omdat je zoveel talenten hebt en zoveel weet herken ik wel.
Het is ook niet dat ik het niet zou willen.

Ik heb mijn hele leven gewerkt. Lange tijd fulltime met daarnaast zorg voor mijn gezin én het volgen van een studie. Terugkijkend vraag ik me af hoe ik dat ooit voor elkaar heb gekregen. Inmiddels ben ik al een tijd uit de loondienst-roulatie. Sinds kort kan ik me pas echt richten op mijn eigen herstel en ontwikkeling, met ondersteuning van mensen die er verstand van hebben. Ik hoop dat ik met hun hulp ontdek wat voor mij écht passend is, waar mijn grenzen liggen en wat ik wel/niet kan doen zonder opnieuw in een autistische burn-out terecht te komen. 

Gelukkig heb ik door mijn eigen bedrijf een manier om toch iets te kunnen doen waardoor ik me fijner voel. Want ontspanning bieden aan mensen, geeft mij juist energie. 

Het gevoel dat mensen een yogales of een massage als ontspannend hebben ervaren, geeft mij voldoening.

Wanneer ik een vrouw tijdens een coachtraject kan helpen weer lekkerder in haar vel te zitten, geeft mij een boost. Omdat ze tijdens zo’n traject ontdekt waar zij van ontspant, waar ze energie van krijgt en wat de dingen zijn die haar juist energie kosten.

Kijken naar wat er wel gaat

Mijn bedrijf is voor mij momenteel ook hét middel om te checken hoe het met me gaat en te testen of ik meer aankan. Als het goed gaat, kan ik meer afspraken inplannen. Wanneer als ik een tijdje wat minder energie heb, kan ik zorgen dat ik minder in mijn agenda heb staan. Dat kan over het algemeen niet als je voor een werkgever werkt.

Ook dat lees ik terug in het stuk van Mariska. Dat het een enorm verschil is of je aan verwachtingen, deadlines, sociale verplichtingen, etc. moet voldoen, of wanneer je het voor jezelf goed kan indelen, zodat je ook op tijd rust kunt nemen en het beter kunt volhouden. 

Hoe vaak ik niet heb gehoord dat ik krachtig overkom. Of dat mijn klachten niet erg genoeg zijn (van de buitenkant zichtbaar) om in aanmerking te komen voor ondersteuning of onderzoek. Dat mensen zich niet konden voorstellen dat ik overprikkeld en oververmoeid was, want ik deed zo veel. Maar van binnen was ik op. Het gebeurde regelmatig dat ik geïrriteerd thuis kwam of het huilen me nader stond dan het lachen en er niets meer uit mijn handen kwam. Het was dan dikke mist of een flipperkast in mijn hoofd en dan kon ik alleen maar apathisch op de bank hangen.

Tips en vragen?

Mariska geeft een aantal goede tips in haar blog. Omdat ik hoop dat meer mensen iets kunnen met haar verhaal, heb ik de link naar haar blog hieronder weergegeven. Er is ook een fijn leesbaar en met humor geschreven boek van Bianca Toeps “Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit”, wat ik je van harte kan aanbevelen.

Ik ben blij dat steeds meer vrouwen met autisme zich uitspreken om het onderwerp beter bespreekbaar te maken en zichtbaarheid te genereren. Daar draag ik ook graag mijn steentje aan bij.

Wil je meer weten? Aarzel niet om me jouw vragen te stellen.
Ik ben redelijk open over mezelf en denk graag mee om anderen te helpen.
En natuurlijk kun je me ook benaderen voor coaching, yoga of massages.
(NB: ik masseer alleen vrouwen, sorry mannen)

Links:

https://www.mariskamedia.nl/wordpress/autisme-en-overschat-worden-want-je-ziet-er-nu-eenmaal-niet-autistisch-uit/

https://www.bol.com/nl/nl/f/maar-je-ziet-er-helemaal-niet-autistisch-uit/9200000101990279/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *